Khamis, 3 Disember 2015

UDANG SOS THAI

As-Salam buat semua..
Disember datang lagi,dah sampai ke penghujung tahun..
Banyak kenangan mengusik jiwa tersimpan dalam diari hati..
Kenangan masak-masak tersimpan dalam dapur maya ini..
Kenangan hari ini akan di tinggalkan esok..
terlalu banyak dan so sweet!.
Let's try masak udang pula,tak mahu ia buat bentuk U,saya cucuk bagi lurus guna lidi sate.
Udang saiz besar,masak cuma 4 ekor untuk Abang Amzar,peminat udang.

UDANG SOS THAI

Bahan-bahan
4 ekor udang saiz besar
serbuk lada hitam
serbuk lada sulah
 
1 sudu besar cili kisar
1 tangkai cili merah besar-hiris halus
3 ulas bawang putih-cincang
1 biji bawang besar -potong dadu
1biji tomato-buang biji dan potong dadu
1 tangkai daun ketumbar-cincang
5 sudu besar sos thai(sos Mae phranom)
1/2 cawan air
minyak canola

Cara membuatnya
  • Gaulkan udang dengan serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.
  • Cucuk udang dengan lidi sate untuk meluruskannya.
  • Goreng udang sederhana masak.Ketepikan.
  • Masukkan 2 sudu besar minyak canola dan tumis bawang besar dan bawang putih.
  • Masukkan cili kisar dan tumis sampai cili masak.
  • Masukkan sos thai dan air serta gaul rata.
  • Akhir sekali masukkan cili merah dan daun ketumbar.
  • Curahkan kuah sos di atas udang dan sedia untuk di hidangkan.

2 ulasan:

  1. beso nya udang Su teringin la pulak tengok memalam ni

    BalasPadam