Kek homemade biasanya mempunyai rasa yang enak sekali.
Bau harum kek ketika di bakar sampai ke luar rumah..
Lepas tu makan pula ketika suam-suam memang terasa la kesedapannya.Lembut dan gebu je.
Resepi dari Majalah Rasa Edisi Aidil Fitri 2014
Let's try baking.
KEK MARBLE LEMBUT
Bahan-bahan
227 gm mentega
170 gm tepung gandum
170 gm gula kastor
5 biji telur
3 sudu makan susu pekat
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanila
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan serbuk koko/coklat emulco
Cara membuatnya
- Ayak tepung bersama serbuk penaik.Ketepikan.
- Pukul mentega,susu dan esen vanila hingga kembang.
- Di dalam bekas berasingan pukul putih telur hingga ringan,lalu masukkan gula sedikit demi sedikit.
- Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan kuning telur satu- persatu ke dalam adunan putih telur dan pukul rata.
- Seterusnya masukkan ovalette ke dalam adunan dan pukul lagi hingga rata.
- Akhir sekali masukkan tepung sedikit -sedikit dan gaul sebati.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian dengan satu bahagian di tambah dengan serbuk koko.
- Sapukan loyang ddenagn marjerin dan lapikkan loyang kek dengan baking sheet.
- Tuang adunan ke dalam loyang secara berselang-seli hingga habis.Lorekkan adunan di atas sekali.
- Bakar pada suhu 180'c selama 45 minit atau hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan