style="text-align: center"

Jumaat, 13 Mei 2016

BUTTERCREAM -bunga

Assalam buat semua..
Tengah rajin sangat-sangat di suatu hari ..
Kali pertama try buat bunga dari buttercream.
Nak masuk proper class untuk cara buat buttercream dan hiasan kek yang lain pun sentiasa tak ada masa.
Tengok tutorial kat blog,FB dan You tube berulang kali.
Setakat ni hanya bunga rose sajalah yang boleh buat. 
Lagipun bukan nak jual kek,cukuplah untuk mengembirakan hati anak-anak dan berpuas hati sebab dapat buat sendiri.
Kejadiannya ..macam biasalah sepah sana sini..tangan keras lagi.Nantilah,practise make perfect.
Resepi dari www.azlitamasammanis.com.thanks
Let's try buat.

BUTTERCREAM
Resepi buttercream ini sesuai untuk bentuk bunga atau apa-apa bentuk yang kita nak decokan di atas kek kerana ianya mudah di bentuk.
Nak letak perasa dan pewarna pun sesuai juga.

Bahan-bahan
80 gm butter
250 gm cream well
1/2 cawan gula aising
1/4 cawan golden sirap

Cara membuatnya
Potong butter kecil
Kemudian satukan bersama creamwell dan pukul hingga kembang dan putih.
Ayak gula aising
Masukkan ke dalam butter yang telah di pukul kembang tadi bersama golden sirap.
Gaul rata kesemua bahan ini menggunaakn spatula sahaja hingga bercampur sebati.
Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
Masukan buttercream dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan bolehlah di bentukkan bunga atau paipkan di atas kek.
Letakkan bunga di atas kepingan kertas dan masukkan ke dalam peti sejuk.
Tunggu ia keras dahulu baru di susun di atas kek mengikut kreativiti sendiri.


*Topping coklat ganache menggunakan resepi yang sama dalam post yang lepas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan