Saya buat biskut ni untuk Abang Amzar.
Biasanya kalau weekend dia tak balik,kami akan datang melawatnya di sana.
Dia suka makan biskut coklat cip homemade.
Saya tambah kismis sikit,kalau harap dia nak makan begitu saja payah juga.
Boleh lah buat kudapan time dok belajar tu..
Resepi dari Chef Amer.
Let's try baking
BISKUT FAMOUS AMER CHOCOLATE COOKIES
Bahan A
200 gm mentega
50 gm shortening
70 gm gula pasir
90 gm gula perang
1 sudu teh esen vanila.
1 biji telur +1 kuning telur+1 sudu besar susu cair
Bahan B (satukan)
330 gm tepung gandum
10 gm serbuk koko
30 gm susu tepung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
100 gm coklat cip
100 gm coklat susu -sagat
80 gm almond flakes/almond nibs-sangai dulu
60 gm cornflakes-ramas kasar
1/4 cawan kismis-saya tambah
Cara membuatnya
- Pukul mentega,shortening dan gula hingga berkrim.
- Masukkan esen vanila,telur dan pukul lagi hingga sebati.
- Ayak tepung,serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.
- Kemudian dengan semua bahan B yang lain di dalam mangkuk.
- Masukkan adunan mentega dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
- Ambil doh sebesar ibu jari dan susun di dalam dulang pembakar.Jarakkan sedikit.
- Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 160'c selama 20-25 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.
Oh, Amer...hee..hee...terbaca Amos pagi2 tadi. Mesti sedap nih!
BalasPadamsedap... crunchy gitu.
Padam