Hari ni try buat Mee sizzling...versi kurang kuah,makan dua orang baru habis..banyak sangat,penuh satu pinggang.
Biasanya kita menggunakan Yee mee tapi saya tak makan Yee mee,di ganti dengan mee maggi yang di celur sebentar.
Azim pesan tak nak kuah banyak,jadi saya buat versi kurang berkuah sedikit
Tak apa lah macam mana pun asalkan anak-anak makan.
Let's try masak
MEE SIZZLING
Bahan-bahan
1 paket mee segera
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shiitake-rendam biar lembut dan potong nipis
1/2 keping dada ayam-potong kiub kecil
1 batang sosej-potong kecil
3 biji cili kering-potong kecil
sayuran pilihan-sawi/kobis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
1/2 inci halia-hiris nipis
serbuk lada hitam
1/2 kiub pati ayam
1 biji telur
beberapa titik minyak bijan/pilihan
1/2 sudu besar tepung jagung-di bancuh dengan air
sedikit minyak untuk menumis.
garam jika perlu.
Cara membuatnya
- Tumis bawang putih,cili kering dan halia sehingga naik baunya.
- Masukkan ayam dan masak sampai empuk.Masukkan sosej.
- Masukkan air secukupnya untuk kuah dan kiub pati ayam.
- Masukkan pula sos tiram dan kicap pekat dan serbuklada hitam.Biarkan mendidih.
- Tambahkan cendawan dan sayuran lain.Tunggu 2-3 minit.
- Akhir sekali campuran tepung jagung dan kacau rata.
- Sesuaikan rasanya,tambah garam jika perlu.
- Letakkan beberapa titik minyak bijan/pilihan.
- Tutup api dan ketepikan
- Ambil pinggan sizzling,panaskan.
- Pecahkan telur dan kacau rata.Kalau nak letak telur separuh masak di atas mee pun boleh juga.
- Masukkan separuh kuah dan letakkan mee celur di atasnya
- Kemudian letakkan kuah yang separuh lagi
- Sedap di hidang panas-panas.
Wah nampak sedap hihi terbaik
BalasPadam