style="text-align: center"

Sabtu, 10 Mac 2018

TELUR BUNGKUS


Assalam buat semua..
Biasanya saya akan buat Telur Bungkus sebiji-sebiji.
Kalau buat besar seperti biasa,susah pula nak di bahagikan.
Kalau macam ni boleh ambil satu sorang,lagi mudah.
Let's try buat.

TELUR BUNGKUS

Bahan-bahan
telur
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam

Inti
1 keping dada ayam-cincang halus
3 helai daun limau purut
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 kiub pati ayam.
1/2 batang karot-di parut
3 ulas bawang putih-cincang halus
1/2 labu bawang besar-potong kiub
1 sudu besar gula perang
1sudu besar jus limau nipis
garam secukup rasa

Cara membuatnya

  • Sapukan minyak guna tisu rata-rata pada permukaan kuali.
  • Pecahkan telur dan kacau dengan serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam.
  • Buat telur dadar nipis.Ketepikan.
Masak inti

  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga cili masak.
  • Masukkan ayam cincang,daun limau purut,karot parut dan kiub ayam.
  • Biarkan  hingga ayam masak.
  • Kemudian masukkan sos cili,sos tiram,jus limau nipis dan gula perang dan garam secukup rasa.Gaul rata.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
  • Buang daun limau purut.
Ambil sekeping telur dadar,letakkan inti ayam dan gulung seperti membuat Kuih Ketayap.
Buat hingga habis.
Taburkan dengan hirisan daun sup/lada merah dan bawang goreng.

1 ulasan: