Baru pertama kali cuba buat Tart telur menggunakan roti sandwich.
Mudah dan cepat saja sebab base tart readymade.
Saya buat untuk makan-makan selepas berbuka puasa.
Saya dah adjust kemanisan adunan telurnya.
Resepi sebenar di bawah.
Let's try buat.
CRISPY GARDENIA EGG TART
Bahan adunan telur
4 biji telur gred A
300 susu segar
50 gm susu pekat manis
140 gm gula aising
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning.
Cara membuatnya
- Ambil sekeping roti sandwich dan gelek hingga leper.Buat hingga habis.
- Potong roti bentuk bulat.
- Tekan ke dalam loyang acuan cup cake.
- Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 10-15 minit.
- Ini bertujuan untuk menggaringkan roti sebelum di masukkan adunan telur.
- Untuk menyediakan adunan telur,satukan semua bahan dan pukul dengan garfu sahaja hingga sebati.
- Tuangkan adunan telur ke dalam kulit tart dan bakar semula hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan