style="text-align: center"

Rabu, 12 Disember 2018

JEJARI NUGGET AYAM KAROT

Assalam buat semua..
Nugget ayam homemade ini rasanya memang sedap..
Walaupun tidak setanding dengan nugget readymade
Tetapi rasanya tidak mengecewakan
Boleh di buat banyak-banyak dan keep frozen sahaja.
Anak-anak saya amat sukakannya
Boleh di goreng bila-bila masa dan di makan panas-panas.
Musim hujan ni agak laku juga.
Let's try buat

Bahan-bahan
400 gm isi ayam
1/2 batang karot-di parut
1 biji bawang besar-cincang
1 bij telur ayam
1 1/2 tepung ubi/tepung jagung
2 sudu besar serbuk roti
1 kiub pati ayam

Bahan salut
tepung ubi
telur di pukul ringan
serbuk roti

Cara membuatnya
  • Masukkan kesemua bahan dalam pengisar.
  • Ratakan ke dalam bekas empat segi dan kukus hingga masak.Sejukkan
  • Potong bentuk jejari/bentuk kesukaan
  • Campurkan telur,tepung ubi dan gaul rata
  • Panaskan minyak dan celup jejari nugget ke dalam adunan telur .
  • Salutkan dengan serbuk roti.
  • Goreng hingga garing
  • sedia di makan dengan sos pilihan
*jejari ayam yang belum di salut boleh di simpan di dalam freezer.
*Boleh juga dibuat bentuk bulat,tigasegi atau empatsegi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan