style="text-align: center"

Sabtu, 22 Disember 2018

KIWI PANNA COTA

Asalam buat semua..
Salah satu dari Italian dessert yang sangat sedap ni.
Boleh juga di gunakan buahan segar lain seperti strawberi,mangga dan dragon fruits.
Semua pun sedap  bila di makan sejuk-sejuk.
Tak kisah lah musim hujan pun
Craving for dessert heaven gitu..
Let's try buat

KIWI PANNA COTA

Bahan-bahan
3 cawan krim putar
gula secukup rasa
1 1/2 sudu besar gelatine
5 sudu besar air panas
2-3 titis esen vanila

untuk puri kiwi
4 biji kiwi
sedikit air
3 sudu kecil gula
sedikit jus lemon
sedikit pewarna hijau

Cara membuatnya

  • Masukkan gelatine ke dalam air panas.Kacau hingga larut.
  • Masak krim putar dengan gula menggunakan api perlahan hingga berbuih kecil.
  • Masukkan esen vanila.
  • Tuang ke dalam bekas sesuai
  • Masukkan ke dalam peti ais hingga ia benar-benar set(anggaran 4-5 jam)
Sediakan puri kiwi
Kisar kiwi dengan gula dan air yang minimun.(kalau guna mixer tidak perlu tambah air)
masukkan jus lemon.
Tuangkan ke atas Panna cota yang telah set.
Sejukkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan