Rabu, 1 Mei 2019

BISKUT

Kesalahan yang selalu berlaku ketika membuat biskut

TERLALU PADAT
  • Tepung terlalu tinggi kandungan protein/gluten
  • Terlalu banyak tepung
  • Tidak cukup lemak atau mentega
  • Sukatan gula tidak tepat.
  • Mengadun terlalu lama.
 

TERRLALU RAPUH            
  • Terlalu banyak gula,lemak/mentega,agen  penaik
  • Pengadun tidak sempurna
  • Tidak cukup telur








TERLALU KERAS
  • Pengadunan tidak sempurna
  • Bakar terlalu lama
  • Tepung terlalu tinggi kandungan protein/gluten
  • Terlalu banyak tepung
  • Tidak cukup lemak atau mentega dan cecair
                                                      
                                      
                                                                                                        
                                                            
                                                                TIDAK GARING
  • Suhu oven terlalu rendah
  • Tidak cukup bakar,
  • Tidak cukup gula










TERLALU KEMBANG
  •  Suhu oven telalu 
  • Tidak cukup tepung 
  • Terlalu banyak gula,agen penaik,cecair
  • Terlebih glis dulang
                                                                




TERLALU PERANG
  • Suhu oven terlalu tinggi
  • Bakar terlalu lama
  • Terlalu banyak gula




TIDAK CUKUP KEMBANG
  • Suhu oven terlalu tinggi
  • Terlalu banyak tepung
  • Tepung terlalu tinggi kandungan protein/gluten
  • Tidak cukup gula,agen penaik dan cecair
  • Dulang tidak di glis




MELEKAT DI DULANG
  • Glis dulang tidak rata
  • Terlalu banyak gula
  • Pengadunan tidak sempurna






TERLALU KERING
  • Tidak cukup cecair.lemak/mentega
  • Bakar terlalu lama
  • Terlalu banyak tepung
SUMBER
MAJALAH SAJI/OKTOBER 2015
CHEF AMER
SUMBER IMEJ:GOOGLE

2 ulasan:

  1. Assalam.
    Bagusnya kongsi tips begini. Dekat nak raya dah ni. Saya rajin ikut kelas buat biskut tapi sampai rumah malas nak buat.... heheee alasannya, takde kawan di dapur.

    BalasPadam
  2. Wassalam..
    saya buat juga ..dah memang tak ada kat dapur,hihihi.

    BalasPadam