style="text-align: center"

Isnin, 13 Mei 2019

SOS CHEESY WEDGES HOMEMADE

Assalam buat semua..
Ramadhan ke-8
Resepi hari ini untuk orang yang tak makan nasi masa berbuka.
Makan panas-panas Potato wedges ni dengan curahan sos cheesy yang lemak-lemak masin sungguh membuka selera.
Bila dah buat sendiri,buat apa letak sikit-sikit.
Ia lebih mudah dan jimat.
Kalau cicah dengan makanan bergoreng lain pun sedap juga.
Baru puashati makan.
Di dalam gambar Sos Cheesy berwarna kunig,mayonis warna putih dan sos cili.
Let's try buat.

SOS CHEESY WEDGES HOMEMADE

Bahan-bahan
1 tin susu cair
1 sudu mkan tepung gandum-bancuh dengan sedikit air
1  atau 1/2 kiub pati ayam
4 sudu makan mentega
6 keping keju Cheddar
1 sudu teh serbuk lada hitam
sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya

  • Cairkan mentega dan masukkan semua bahan di atas kecuali bancuhan tepung gandum.
  • Kacau dengan api sederhana sampai semua bahan larut dan sebati.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum.Kacau hingga pekat.
  • Siap dan masukkan ke dalam bekas.
  • Simpan dalam peti sejuk dan boleh tahan selama 1 minggu.
Potato wedges
Potong potato bentuk baji
Rebus sekejap.Toskan.
Celup dalam tepung Bestari dan goreng hingga garing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan