Macam-macam resepi dah saya buat dengan Ikan Siakap ni.
Semua pun sedap belaka.
Masak kat rumah pun,tapi macam makan kat kedai.
Pastu kita hias sikit-sikit,biar nampak cantik.
Resepi hari ini pun bagi selera saya sedap juga.
Sesuai di makan bersama Nasi putih.
Let's try masak.
IKAN SIAKAP TIGA RASA ALA THAI
Ikan Siakap-
lumur garam,kunyit dan tepung jagung
Bahan tumis
1 biji bawang besar atau bawang Holland
3 ulas bawang putih-cincang halus
1 inci halia-ketuk
1 batang serai-hiris halus
Bahan sos
2 senduk kecil cili kering kisar
3 sudu besar sos cili Thai/sos Mae Phranom
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
Bahan tambahan
lobak merah-dadu
nenas-dadu
1 biji tomato-dadu
5-10 biji cili padi-potong halus
1 biji cili merah besar-dadu
sedikit air -untuk kuah
1 kiub pati ayam
daun ketumbar siam-hiris halus
daun limau purut-buang tulang dan hiris halus
daun salad-untuk hiasan
Cara membuatnya
- Goreng ikan sehingga agring dan ketepikan.
- Panaskan minyak,tumis bahan hiris sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar serta kesemua sos.
- Tambahkan air secukupnya.dan biarkan mendidih.
- Masukkan kiub pati ayam dan kacau sebati.
- Masukkan sayurdan nenas dadu tadi.
- Curahkan kuah ke atas ikan goreng tadi.
- Taburkan daun limau purut dan daun ketumbar.
- Sedia untuk di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan