Khamis, 7 November 2019

BOBBA PEARLS HOMEMADE


Assalam buat semua..
Azim suka sangat minum Air Bobba ni..
Tapi dia selalu jer tak puashati sebab yang di beli,letak sikit saja Bobba pearls.
Ok..saya dah terajin nak cuba buat.
Saya rujuk video di Youtube dan adjust ikut kesesuaian sendiri.
Kita tengok sama ada dia puashati ke tak makan Bobba pearls ni.
Bercinta nak gentel benda ni..ada kecil,ada besar!asal jadi..
Di Kota Bharu ..Air Bobba ni manih letting!
..dan saya buat versi yang kurang manis.Azim membebel lagi!
Let's try buat.

BOBBA PEARLS HOMEMADE

Bahan-bahan
1 cawan gula perang(saya guna 1/2 cawan)
1 keping gula melaka
1/2 cawan air
2 cawan tepung ubi kayu
1/2 sudu kecil pewarna hitam(saya guna pewarna coklat)
2 helai daun pandan

Cara membuatnya

  • Dalam periuk,larutkan gula perang dan air.
  • Masukkan pewarna,kacau rata.
  • Masukkan tepung ubi kayu sedikit demi sedikit,sehingga adunan di campur sebati.
  • Keluarkan adunan ke atas permukaan bersih dan sejuk.
  • Taburkan tepung.
  • Uli doh sehingga warna jadi sekata dan doh tidak melekat di tangan.
  • Ambil doh,uli memanjang biar jadi kecil,kemudian potong kecil-kecil.
  • Taburkan tepung di dalam dulang,kemudian gelekkan bebola kecil doh di tapak tangan dan letakkan dalam dulang bertepung(supaya tidak melekat).
  • Gentel bulat sampai doh habis.
  • Dalam periuk lain,didihkan air bersama daun pandan.
  • Rebus Bobba pearls sampai masak(kenyal).Toskan.
  • Rebus sedikit air bersama 1 keping gula melaka.
  • Bila dah larut,masukkan Bobba pearls tadi dan gaul rata.Sejukkan
  • Sedia untuk di campur bersama bersama air teh atau susu.
**Bobba pearls boleh juga di rebus terus bersama air gula.

MILK TEA BOBBA /BOBBA MILK
Bahan
air teh
susu full cream
bobba pearls
ais kiub
aiskrim vanilla/optional
**Jika tidak minum teh,gunakan susu sahaja.

Cara membuatnya
Rebus serbuk teh dengan air dan tapiskan.
Ambil Bobba pearls,masukkan ke dalam gelas.
Masukkan ketulan ais.
Tuang Full cream milk di ikuti dengan air teh.
Tambahkan 1 scoop aiskrim vanila/optional
Sedia untuk diminum.

1 ulasan:

  1. Numpang promo ya Admin^^
    ajoqq^^com
    mau dapat penghasil4n dengan cara lebih mudah....
    mari segera bergabung dengan kami.....
    di ajopk.club....^_~
    segera di add Whatshapp : +855969190856

    BalasPadam