Kali ini saya buat kek Karot kosong tanpa topping di atasnya.
Cuma di tabur dengan snow powder sahaja dan di letak karot parut halus di atasnya.
Sedap juga bila di gandingkan dengan secawan nescafe.
Resepi dari NorHidayu Abdul Majid/Keluarga.
Let's try baking
KEK KAROT
Bahan
1 1/2 cawan karot parut
2 1/2 cawan tepung gandum
1 suud teh baking powder
1/2 suud teh sod abikarbonat
1 1/4 cawan gula kastor
4 biji telur gred A
1/2 cawan minyak
1/2 cawan walnut cincang/almond nibs
Cara membuatnya
- Putar telur dan gula hingga ringan dan gebu.
- Tambahkan minyak dan putar lagi dalam 1-2 minit.
- Ayakkan tepung,baking powder dan soda bikarbonat.
- Gunakan whisk dan kaup-balik ke dalam adunan.
- Kemudian masukkan karot parut dan walnut.Gaul sebati.
- Alas loyang dengan baking paper.
- Tuang adunan dan ratakan.
- Bakar pada suhu 150'c selama 40-45 minit bergantung pada oven masing-masing.
Assalamualaikum Sis Suzana, jemput sertai give away dengan hadiah tunai RM1000 oleh Mamapipie & Friends.
BalasPadamHadiah RM200 (Seorang Pemenang)
1 x RM200
Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)
2 x RM100
Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)
14 x RM50
Penyertaan sangat mudah & tarikh tutup giveaway pada 29 Feb 2020. Klik sini sekarang untuk sertai.