Khamis, 3 September 2020

AYAM CHEESE

Assalam buat semua..
Ayam cheese ni kalau makan time panas-panas tu sedap sangat lah.
Puas hati dapat makan Ayam cheese yang di buat sendiri.
Boleh letak cheese banyak-banyak dan makan sampai pengsan.Begitu lah.
Oh ya..ni pun lauk kegemaran Azim juga.
Kadang tu sampai hari-hari dia nak makan.Itu..dulu lah.
Let's try masak

AYAM CHEESE

Bahan
Ayam di potong kecil
Tepung Bestari pedas
minyak untuk menggoreng

untuk sos cheese
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1 tin susu cair
1 cawan air
2 keping cheese slice
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar cheese powder/super ring powder
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 kiub pati ayam

Cara membuatnya
  • Ambil tepung Bestari dan campurkan denagn air.
  • Rendam ayam dalam setengah jam dan toskan.
  • Kocok Tepung Bestari dan ketulan ayam dalam bekas bertutup supaya bergaul rata.
  • Panaskan minyak dan goreng ayam hingga habis.Toskan.
  • Panaskan mentega dan goreng tepung gandum.
  • Tambah air,susu cair dan susu pekat manis.
  • Masukkan lada sulah dan kiub pati ayam.
  • Bila mendidih,masukkan cheese slice ataupun super ring dan biar cheese larut.
  • Kepekatan sos cheese boleh di ubah suai ikut citarasa sendiri.
  • Kacau sentiasa dan api perlahan dan tambahakan cheese powder/super ring untuk rasa yang lebih lemak dan warna oren yang cantik.
  • Masukkan ayam ke dalam bekas sesuai dan paipkan sos cheese di atasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan