Selasa, 22 September 2020

CORNFLAKES ALMOND CRUNCHY

Assalam buat semua..
Masa semakin bergerak pantas...
meninggalkan kita,
hingga saya tidak sedar apa yang di sibukkan setiap hari.
Semoga saya dan awak di lindungi dari kelekaan urusan dunia yang tak pernah habis.
Semoga hati kita semakin dekat dengan Allah.
Semoga kita semua kembali kepadaNya dalam keadaan cukup bersedia.

Cerita biskut.
Saya buat biskut ni untuk kudapan Amzar. 
Setiap hari dia menyiapkan tugasan di depan komputer riba sehingga terlupa waktu makan.
Pagi hingga lah ke petang
Letak biskut di tepi siap-siap,kalau lapar makan saja.
Let's try baking.

CORNFLAKES ALMOND CRUNCHY

Bahan-bahan
500 gm mentega
3 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu tepung
1/2 cawan tepung jagung 
1/2 sudu teh baking powder
2 cawan cornflake-ramas kasar
1 cawan gula perang
1 biji kuning telur
1 sudu besar empleks
1 sudu teh esen vanila
Almond slice/almond nibs-bakar sekejap

Hiasan 
telur putih
Cornflakes ramas halus.

Cara membuaynya
  • Kacau mentega dan gula hingga sebati.
  • Masukkan kuning telur dan esen vanila
  • Kemudian masukkan campuran tepung-tepung tadi dan cornflake ramas kasar dan almond slice/nibs.Gaul sebati.
  • Bentukkan sedikit bulat dan sapukan telur putih.
  • Golekkan dalam cornflakes ramas sedikti halus.
  • Susun di atas loyang dna bakar dalam suhu 140'c selama 15-20 minit bergantung pada oven masing-masing.

1 ulasan:

  1. Lama tak singgah sini. Apa khabar Suzana sekeluarga?
    Terus masak-masak ye selagi minat tu masih ada.

    BalasPadam