Assalam buat semua
Saya kongsikan satu resepi yang saya tengok di Threads
Resepinya mudah dan rasanya agak sedap untuk selera saya
Waktu itu didapur tiada keju parut jadi saya guna keju Cheddar sahaja
Saya masak untuk hari Lahir seorang manusia baik sahabat Syurga
Let's try masak
CHEEZY CHICKEN CASSEROLE
Bahan
250 gm.isi dada ayam
7-8 biji ubi kentang
60 gm.mentega
1 biji bawang besar-potong halus
2 ulas bawang putih-cincang
2 biji cili hijau-potong kecil
Sos Bechamel
2 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
300 ml.susu
1 sudu kecil serbuk perisa ayam
1 sudu kecil serbuk Lada hitam
1 sudu kecil cili flakes
Keju parut secukupnya
Cara membuatnya
Kupas kentang dan potong dadu
Caikan mentega dan goreng kentang dadu hingga keperangan
Masukkan ke dalam loyang
Panaskan sedikit minyak,goreng ayam hingga masak
Masukkan bawang besar,bawang putih,serbuk perisa ayam Dan serbuk lada hitam
Tumis hingga berbau wangi
Tuang ayam keatas ubi kentang tadi Dan ratakan
Sos Bechamel
Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum,kacau rata
Tuang susu dan masak hingga pekat
Tuang sos keatas ayam,taburkan cili flakes
Taburkan keju parut secukupnya
Bakar dalam oven dengan suhu 160'C Selama 20-25 minit sehingga keju keperangan.
Bila masak bolehlah dihidangkan dengan salad jika suka.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan