AYAM RAMPAI MASAM MANIS
Olahan:daridapursuzana
Bahan A
- 1 ekor ayam -potong 20
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu besar serbuk lada sulah
- garam
- minyak-utk.mengoreng
Bahan B
- 1/2 cawan cili kisar
- 3 sudu besar rempah Beriani
- 10 biji cendawan butang
- 10 biji tomato
- 1/2 biji nenas- di potong kiub
- 5 tangkai daun kari
- 2 labu bawang besar -di potong bulat
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 ketul kiub ayam
- 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 sudu besar madu
- 2 helai daun limau purut{di potong rampai}
- 1helai daun kunyit {di potong rampai}
- garam
- 1 cawan air
- 2 batang serai- di titik
- 1/2 cawan bawang goreng
- kulit kayu manis
Bahan kisar
- 10 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 5 tangkai cili merah
Cara-cara
- Gaul ayam dengan bahan A dan goreng garing.Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali.Tumis kulit kayu manis,serai dan bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan rempah Beriani.Tumis hingga naik minyak.
- Masukkan sos cili ,sos tomato,garam,madu,kiub ayam dan air.
- Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan bahan -bahan lain dan kacau rata.
- Tambahkan susu cair dan gaul rata.Taburkan bawang goreng,daun limau purut dan daun kunyit.Jemput makan!.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan