style="text-align: center"

Rabu, 13 Julai 2011

KARI IKAN PARI

As-Salam buat semua..
Ni satu lagi entri terlewat .Tapi nak juga letak kat sini sebagai rujukan dan kenangan di lain hari.Sebenarnyanya kami sekeluarga jarang makan masakan berkuah santan.Tapi hari tu terasa nak makan kari ikan pari pulak.Apalagi terpandang sahaja Ikan pari segar kat TESCO terus je kaut 5 keping.Ni dia resipinya walaupun semua orang pandai buat kari tapi nak letak juga kat sini.

KARI IKAN PARI
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 5 keping ikan pari(basuh dengan air asam jawa utk hilangkan bau)
  • sedikit daun kari
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • halia -sebesar ibu jari di ketuk
  • 3 sudu besar rempah kari ikan -dibancuh dgn.sedikit air
  • 1 sudu besar cili giling 
  • sedikit air asam jawa
  • gula dan garam secukup rasa.
  • santan
  • nenas dan udang(saya tambah)
Cara membuatnya.
  • Panaskan minyak dan masukkan daun kari,goreng sebentar .
  • Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah di mayang halus dan juga halia.
  • bila naik bau ,masukkan rempah kari.tumis rempah sampai masak dan masukkan cili giling.
  • Masukkan air asam jawa dan ikan .
  • Akhir sekali masukkan santan dan tunggulah sampai masak.Jangan lupa sedikit gula dan garam secukup rasa.
                         Untuk hidangan makan tengahari

Tiada ulasan:

Catat Ulasan