Sabtu, 30 Julai 2011

MANGO POUND KEK


Masa musim buah mangga hari tu ,banyak sangat mangga kat dapur tak ada siapa yang nak habiskan .Tinggalah tergolek-golek kat situ.Rasa-rasanya kalau potong-potong dan letak dalam peti ais belum tentu habis.Jadi apa kata kita buat sesuatu supaya buah yang beberapa biji ni di hapuskan dari dapur.
Inilah dia resipi mango pound kek yang diambil dari Blog Noorsha.Resipi asal Nure,My resipi.Terimakasih.
Saya tidak menggunakan acuan pound kek untuk membakarnya,sebaliknya menggunakan acuan kek cawan 

Bahan -bahan
  • 100gm butter
  • 100gm gula halus(saya kurangkan ke 80gm saja)
  • 120 gm tepung gandum -di ayak
  • 1/2 sudu teh baking powder-di ayak
  • 2 biji telur gred A
  • 150gm mangga-di potong dadu
Cara-cara
  • Pukul butter sampai kembang .Masukkan  gula dan pukul dan pukul lagi hingga putih.
  • Dalam mangkuk lain ,pukul telur sekejap,kemudian masukkan sedikit-sedikit  dalam  adunan butter tadi.Pukul lagi hingga kembang. 
  • Dengan senduk kayu,masukkan tepung gandum dan baking powder,kacau rata.
  • Masukkan dalam mould pound cake(saya guna cup cake) dan bakar  pada suhu 170 c selama  40 minit atau hingga permukaan kek menjadi perang.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan