Selasa, 2 Ogos 2011

PUDING JAGUNG

Saya sangat suka makan puding .Tak kiralah puding apa pun.Puding jagung ni baru 2 kali buat tapi agak lembik sikit.Mungkin lain kali boleh adjust sikit.Kalau letak dalam peti sejuk lagi sedap di makan bila balik dari kerja.

PUDING JAGUNG
Sumber:MyR

Bahan A
  • 1 peket agar-agar tali
  • 3 cawan air
  • 3/4 cawan gula pasir(ikut manis masing-masing)
** Masak bahan di atas dalam periuk hingga mendidih dan gula hancur.Perlahankan api.

Bahan B
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 1 cawan air
  • 1 tin jagung krim 
  • 1 cawan susu cair 
  • sedikit pewarna kuning
Cara membuatnya
  • Bancuhkan tepung kastard dengan air didalam periuk hingga larut. Hidupkan api perlahan.
  • Masukkan jagung krim dan susu cair.
  • Kacau campuran hingga memekat.Masukkan bahan A tadi dan sedikit pewarna kuning.
  • Kacau lagi hingga puding pekat dan berkilat.Rasa manisnya dan tambah sedikit gula lagi jika perlu
  • Angkat dari dapur dan tuangkan kedalam acuan pilihan
  • Sejukkan sebelum di potong dan dihidang.
                                                                                                                                                                

Tiada ulasan:

Catat Ulasan