style="text-align: center"

Selasa, 2 Ogos 2011

KERABU IKAN TONGKOL

 Tengok dalam peti, ikan banyak sangat .Kalau beratur nak di goreng tentu lambat habis.Jadi saya telah memproses ikan itu untuk di jadikan kerabu .Ini dia resipinya.Sedap di makan dengan nasi panas.ooii!..  terliurnya tengok gambar.

Bahan -bahan                                                                   
  • 1 ekor ikan Tongkol/ikan Aya
  • 2 labu bawang besar-dihiris nipis
  • 2 biji cili merah-di hiris nipis
  • 5 biji cili api-kalau suka lebih pedas boleh tambah lagi.
  • Air perahan limau kasturi/limau nipis
  • Secubit garam/gula  ikut selera anda
  • 1kuntum bunga kantan -dihiris nipis
  • 2 biji pauh muda-dicincang halus.
  • sedikit daun sup-dihiris halus
Cara membuatnya.
  • Ikan tongkol di bakar atau di rebus(saya rebus je)
  • Bila dah masak carik-carikkan isi ikan dan masukkan kedalam mangkuk
  • Gaulkan semua bahan di atas hingga sebati.
#kita juga boleh menggunakan ikan lain seperti ikan kembung.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan