Ahad, 7 Ogos 2011

KERABU KAKI AYAM.

sesiapa yang suka makan kaki ayam ,mari kita buat kerabu.Simpan kaki ayam banyak -banyak dalam peti sejuk pun tak guna juga dok keras je kat situ.Kerabu kaki ayam ni popular sebagai masakan dari Thailand .kalau kat Kota Bharu ni memang selalu di buat untuk jualan .Tapi kerabu kaki ayam yang di jual tu warnanya putih melepak 
.Dia orang guna teknik bleaching (teknik memutih)pakai bahan apa ,saya tak pasti.Tapi kaki ayam yang saya buat ni warnanya putih kuning langsat gitu!!..
 Bahan -bahan 
  • 10 kaki ayam (bil.tak kisah sebenarnya)
  • 3 sudu besar kerisik kelapa
  • bawang merah/bawang besar-potong nipis
  • serai-hiris nipis
  • mangga muda -cincang kasar
  • sos ikan/@garam/gula secukup rasa
  • air perahan limau nipis/limau kasturi
  • karot-di potong halus(pilihan)
  • cili merah/cili hijau-hiris nipis
  • daun ketumbar-hiris halus

Cara membuatnya
  • Rebus kaki ayam hingga masak dan sejukkan
  • Gaulkan semua bahan -bahan di atas secukup rasa.Hidangkan .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan