style="text-align: center"

Ahad, 7 Ogos 2011

MANGO PANNA COTA

 Mango Panna Cota ni dibuat untuk berbuka puasa 2 hari lepas .Rasanya yang sejuk dan amat sedap sekali.Saya 
dapat resipinya dari Dapur Azlina .Izinkan untuk letak resipinya di sini sebagai rujukan kemudian hari dan terima kasih kerana sudi berkongsi resipi yang sedap dan mudah ini.

MANGO PANNA COTA
Bahan -bahan
  • 7gm gelatin halal(1 paket)+ 3 sudu besar air
  • 2 1/2 cawan full cream milk
  • 1/4 cawan gula
  • 1 sk esen vanila
  • 1 biji mangga@apa-apa buah pilihan-(blend dengan sedikit air dan gula untuk di jadikan puree.Sejukkan).
  • Buah mangga di potong dadu.

Cara-cara
  • Campurkan gelatin halal dengan air.ketepikan sebentar
  • Dalam periuk,masukkan susu dan gula.panaskan atas api yang kecil sehingga timbul buih-buih kecil(tak perlu mengelegak)
  •  Matikan api.masukkan esen vanila dan gelatin.Kacau hingga gelatin larut sepenuhnya.
  • Masukkan kedalam ramekin@cawan puding 3/4 penuh.Kalau suka masukkan sekali potongan buah pilihan kedalamnnya.Sejukkan.
  • Hidangkan bersama puree yang telah disejukkan terlebih dahulu.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan