style="text-align: center"

Ahad, 25 September 2011

AYAM PERCIK


Saya buat ayam percik ni lepas jumpa sayap ayam banyak sangat dalam peti.Bila agaknya My bodyguard beli sayap sahaja dan tidak beritahu saya.Lepas fikir-fikir.. jom kita buat Ayam Percik.Lama sungguh tak makan Ayam Percik.Nak cari penyakit ni,makan santan!

AYAM PERCIK 
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam
  • 300ml santan
  • 5 batang serai
  • 2ulas bawang putih
  • 1 cm.halia
  • 3 tangkai cili kering
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 keping asam gelugor
  • garam/gula secukup rasa
Cara membuatnya
  • Rebus ayam sekejap bersama bawang putih dan halia.Ketepikan.
  • Tumbuk semua bahan-bahan lain.
  • Masukkan santan dan semua bahan- bahan tumbuk ke dalam periuk.
  • Masukkan serai yang telah dititik dan asam keping.
  • Kacau sentiasa di atas api sederhana .Masukkan garam dan gula ikut kesesuaian rasa masing-masing.
  • Sementara itu,bakar ayam sehingga masak,siramkan kuah percik sambil dibalik-balikkan atas api.(saya guna dapur arang)...klasiknya!
  • Semasa menghidang,siram kuah percik selebihnya ke atas ayam.Sedia untuk dimakan.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan