style="text-align: center"

Isnin, 26 September 2011

PEACH CAKE


Petang tadi buat Kek Peach yang sedap ni...serioos saya cakap memang sedap tak terkata.Kalau makan tu sampai tak boleh berkata-kata sebab sedap sangat.
kek yang sungguh gebu dan dilapisi dengan krim putar yang enak.Saya belajar membuat kek span ini dalam kelas kek yang dianjurkan oleh Sweetberry.Macam -macam kek boleh dibuat dengan kak span ini.Salah satunya Kek Peach ini.

 Bahan-bahan
  • 250gm.tepung sponge mix
  • 3 biji telur
  • 125ml.air
  • 125ml.minyak
Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 175'C
  • Masukkan semua bahan kecuali minyak dalam mangkuk adunan dan putar pada kelajuan tingi selama 8 min.
  • Masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga rata.
  • Masukkan adunan dalam loyang kek yang telah di alas kertas minyak.
  • Bakar selama 25-30min.Biar sejuk dahulu dalam loyang baru di keluarkan .

Topping
  • 1 tin buah peach-sedikit dicincang halus dan yang lain boleh dihiris.
  • 250 ml fresh cream(saya guna RICH)
  • hiasan lain jika suka
Cara membuatnya
  • Masukkan fresh cream dalam kek mixer dan pukul sehingga gebu(bila di terbalikkan adunan tidak jatuh)
  • Kek di belah dua dan basahkan permukaan lapisan kek bawah dengan  sedikit jus peach.
  • Sapukan krim dengan berhati-hati.Taburkan buah peach yang telah dicincang kecil tadi 
  • Tutupkan semula lapisan atas kek tadi dan basahkan lagi sedikit jus peach.
  • Sapukan krim di bahagian permukaan kek dan kelilingnya.
  • Hiaskan buah peach mengikut kreativiti masing-masing.
  • Sejukkan dalam peti sejuk dan boleh dimakan sejuk-sejuk.Seedaapnya!
 Sumber resipi:Ummi Zaihadi Home Sweet Home.Tq.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan