Petang tadi buat Kek Peach yang sedap ni...serioos saya cakap memang sedap tak terkata.Kalau makan tu sampai tak boleh berkata-kata sebab sedap sangat.
kek yang sungguh gebu dan dilapisi dengan krim putar yang enak.Saya belajar membuat kek span ini dalam kelas kek yang dianjurkan oleh Sweetberry.Macam -macam kek boleh dibuat dengan kak span ini.Salah satunya Kek Peach ini.
Bahan-bahan
- 250gm.tepung sponge mix
- 3 biji telur
- 125ml.air
- 125ml.minyak
- Panaskan oven pada suhu 175'C
- Masukkan semua bahan kecuali minyak dalam mangkuk adunan dan putar pada kelajuan tingi selama 8 min.
- Masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga rata.
- Masukkan adunan dalam loyang kek yang telah di alas kertas minyak.
- Bakar selama 25-30min.Biar sejuk dahulu dalam loyang baru di keluarkan .
Topping
- 1 tin buah peach-sedikit dicincang halus dan yang lain boleh dihiris.
- 250 ml fresh cream(saya guna RICH)
- hiasan lain jika suka
Cara membuatnya
- Masukkan fresh cream dalam kek mixer dan pukul sehingga gebu(bila di terbalikkan adunan tidak jatuh)
- Kek di belah dua dan basahkan permukaan lapisan kek bawah dengan sedikit jus peach.
- Sapukan krim dengan berhati-hati.Taburkan buah peach yang telah dicincang kecil tadi
- Tutupkan semula lapisan atas kek tadi dan basahkan lagi sedikit jus peach.
- Sapukan krim di bahagian permukaan kek dan kelilingnya.
- Hiaskan buah peach mengikut kreativiti masing-masing.
- Sejukkan dalam peti sejuk dan boleh dimakan sejuk-sejuk.Seedaapnya!
Sumber resipi:Ummi Zaihadi Home Sweet Home.Tq.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan