Rabu, 7 September 2011

PUDING TAPAI


Puding tapai ni dibuat pada hari Jumaat dua minggu sudah .Tapi tak dapat nak entri awal-awal sebab kesuntukan masa.Tapai yang dibeli kat pasar dok terperuk dalam peti ais,tengok pun nampak sedih....saya tak begitu suka makan tapai begitu saja ,tapi kalau di buat puding atau apa-apa kuih barulah saya makan .
PUDING TAPAI 
Sumber:Home sweet home

Bahan -bahan 
  • 1 paket tapai ubi(6 ketul)
  • 500ml susu segar
  • 2/3 cawan gula
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 biji telur -pukul sedikit
  • 1/2 sudu teh pes pandan/pewarna hijau
Untuk kuah
  • 1 tin susu sejat Ideal
  • 2/3 cawan gula
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 helai daun pandan
  • 1/2 cawan air
  • 1 tin buah koktel
Masak semua bahan kuah atas api perlahan .Tutup api bila mendidih dan sejukkan .

Cara membuatnya
  • Buangkan empulur tapai ubi,satukan bahan dan masukkan kedalam blender.
  • Blend bahan -bahan sehingga sebati dan masukkan pes pandan /pewarna hijau.
  • Tuangkan ke dalam loyang atau mangkuk kecil tahan panas.Kukus lebih kurang 15 minit.
  • Scop dalam bekas puding /gelas puding dan letakkan buah koktel.Tuangkan kuah diatasnya dan kemudian sejukkan dalam peti ais.
  • Sedap di makan semasa sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan