style="text-align: center"

Khamis, 8 September 2011

SUP KEPALA IKAN MERAH

As-Salam buat semua...
My bodyguard bawa balik kepala ikan.Lepas fikir-fikir nak buat apa,akhirnya saya cuba buat sup kepala ikan .Sebelum ni saya tak pernah buat sup kepala ikan sebab tak suka dengan bau ikan bila di buat sup. Kepala ikan  yang digunakan ialah kepala ikan merah.

 SUP KEPALA IKAN MERAH
Olahan:daridapursuzana

Bahan -bahan
  • 1 ketul kepala ikan merah
  • 700ml air
  • serbuk rempah adabi/sup bunjut
  • 1 batang serai
  • 1/2 sudu teh lada sulah
  • garam dan gula secukup rasa
  • daun ketumbar
  • bawang goreng
  • 4 ulas bawang putih 
  • 4 ulas bawang merah
  • 1/2 inci halia
Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih,bawang merah,halia ,serai hingga berbau wangi.
  • Masukkan air dan letakkan serbuk rempah sup Adabi,biarkan kuah mendidih.
  • Masukkan kepala ikan dan masukkan lada sulah ,garam ,gula secukup rasa.
  • Bila menghidang taburkan daun ketumbar yang telah dihiris halus dan bawang goreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan