style="text-align: center"

Jumaat, 7 Oktober 2011

BLUEBERRY CHEESE TART

Dah lama saya cuba nak buat Bluebery Cheese Tart ini.Lagipun blueberry filling dalam peti es tu dah lama tertunggu-tungu orang bawak dia keluar.Kalau kita tak cuba sampai bila pun kita tak akan tahu sesuatu pembaharuan.Kalau dah cuba bolehlah cakap sedap ke tidak.Kalau sedap boleh buat lagi ,kalau tak sedap tak buat dah .Blueberry cheese tart ni tak jadi pun sedap!.dah terhangit sikit,biasa la kalau tengah baking tu, dok meng'update' depan komputer.Dah teralit pulak...

Blueberry cheese tart
Bahan tart crust/shell
  • 170 gm.marjerin
  • 50gm.gula aising
  • 1 biji telur gred C
  • 290 gm .tepung gandum
  • 1 sdt.esen vanila
Cara membuatnya
  • Putar marjerin dan gula menggunakan senduk kayu.Jangan putar lama sangat.
  • Masukkan telur dan esen vanila.Putar lagi dengan senduk kayu.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Uli hingga menjadi doh yang lembut.Kuantiti tepung gandum bergantung kepada kelembutan doh.
  • Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.Cucuk dengan garfu sebelum di bakar.
  • Bakar pada suhu 170'c sehingga masak.
.*Jika guna telur gred B,buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan  crust menjadi keras sangat.

Cream cheese filling
  • 250gm.cream cheese
  • 50gm.gula kastor
  • 1 biji telur saiz B
  • 1 sdt.esen vanila/esen lemon
Cara membuatnya
  • Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  • Masukkan telur dan esen vanila dan putar lagi.
  • Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  • Tuang cream cheese ke atasnya.Bakar selama 5 min. pada suhu170'C.Sentuh cream cheese dengan hujung jari.Jika tidak melekat,maknanya telah masak .Jika tidak bakar dalam seminit lagi.
*Filling-blueberi,strawberi,kiwi,oren dll.
  • Isikan filling di dasar crust.Picitkan adunan cream cheese ke atas filling tadi.
  • Utk.melorek-ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan sedikit pewarna dan kacau rata ,kemudian lorekkan diatas adunan cream cheese.
Tip utk.dapatkan cheese tart yang gebu.
  • Jangan simpan cream cheese di tempat sejuk beku.
  • Keluarkan cream cheese 30-40 min.sebelum di gunakan .Jangan biarkan cream cheese mencapai suhu bilik.
  • Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag, utk.memudahkan proses  mengisi adunan ke dalam crust.
  • Picitkan crust adunan hingga penuh-hingga sampai ke bahagian sisi.
Sumber;Azitakitchen.blogspot

Tiada ulasan:

Catat Ulasan