Jumaat, 7 Oktober 2011

PUDING KARAMEL KOKTEL


Puding karamel koktel rasanya amat sedap sekali.Lapisan bawahnya adalah karamel manakala lapisan atasnya kristal jelly yang di tambah buah koktel .Sangat sedap bila di makan sejuk-sejuk.
Gambar di bawah adalah Puding karamel sebelum di letakkan kristal jelly.

PUDING KARAMEL KOKTEL
Sumber:dari dapur

Bahan untuk karamel( lapisan bawah)
  • 4 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sdt.esen vanila
  • sedikit garam
Cara membuat karamel
  • Panaskan gula hingga cair dan bertukar kewarna perang dengan api sederhana.
  • Padamkan api dan masukkan air panas.Buka semula api dan panaskan hingga karamel cair sepenuhnya.Sejukkan.

  • Panaskan pengukus .
  • Sementara itu pecahkan telur ke dalam mangkuk dan pukul menggunakan whisker.
  • Masukkan susu cair,susu pekat ,sedikit garam ,tepung jagung dan esen vanila .Kacau sebati.
  • Tuang ke dalam loyang yang mengandungi karamel tadi.
  • kukus sehingga masak dan sejukkan.

  Bahan  untuk lapisan atas

  • 1 kotak kristal jelly-perisa strawberi atau apa-apa perisa pilihan sendiri.
  • 1 tin buah koktel
Cara membuatnya
  • Masakkan kristal jelly mengikut arahan pada kotak.
  • Taburkan buah koktel di atas permukaan puding karamel tadi.Curahkan kristal jelly di atas buah koktel.
  • Sejukkan sebentar baru di masukkan kedalam peti sejuk.Jom makan!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan