Puding karamel koktel rasanya amat sedap sekali.Lapisan bawahnya adalah karamel manakala lapisan atasnya kristal jelly yang di tambah buah koktel .Sangat sedap bila di makan sejuk-sejuk.
Gambar di bawah adalah Puding karamel sebelum di letakkan kristal jelly.
PUDING KARAMEL KOKTEL
Sumber:dari dapur
Sumber:dari dapur
Bahan untuk karamel( lapisan bawah)
- 4 biji telur
- 1 tin susu cair
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sdt.esen vanila
- sedikit garam
Cara membuat karamel
- Panaskan gula hingga cair dan bertukar kewarna perang dengan api sederhana.
- Padamkan api dan masukkan air panas.Buka semula api dan panaskan hingga karamel cair sepenuhnya.Sejukkan.
- Panaskan pengukus .
- Sementara itu pecahkan telur ke dalam mangkuk dan pukul menggunakan whisker.
- Masukkan susu cair,susu pekat ,sedikit garam ,tepung jagung dan esen vanila .Kacau sebati.
- Tuang ke dalam loyang yang mengandungi karamel tadi.
- kukus sehingga masak dan sejukkan.
Bahan untuk lapisan atas
- 1 kotak kristal jelly-perisa strawberi atau apa-apa perisa pilihan sendiri.
- 1 tin buah koktel
- Masakkan kristal jelly mengikut arahan pada kotak.
- Taburkan buah koktel di atas permukaan puding karamel tadi.Curahkan kristal jelly di atas buah koktel.
- Sejukkan sebentar baru di masukkan kedalam peti sejuk.Jom makan!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan