style="text-align: center"

Sabtu, 8 Oktober 2011

TIRAMISU

 TIRAMISU-silap-silap boleh histeria sebab sedap sangat!
Dessert yang satu ini boleh membuat lidah kita sentiasa cuba untuk memakannya(bagi orang yang suka la).Berlapis dengan biskut'saxoiardi' /lady's finger yang rendam dalam larutan kopi dan di susun serta di lapisi adunan krim putar serta keju Mascarphone yang lembut dan kemudiannya di sejukkan.Aroma kopi dan coklat yang harum membuai lidah untuk menikmatinya.
Sesuai dengan namanya,Tiramisu merupakan dessert atau sajian pencuci mulut dari Itali.Erti tiramisu adalah' pull me up'.Ini adalah kerana ia perlu di ambil dengan senduk/sudu untuk memakannya.Pada bahagian atasnya pula di taburi serbuk koko.
Ini dia resipinya:

Bahan-bahan
  •  Biskut Lady,s Finger(guna kek gulung)
  • 250gm.cream cheese(guna Philadephia)
  • 200gm.whipping cream
  • 100 gm.gula kastor(ikut manis masing-masing)
  • 1 cawan bancuhan nescafe
  • serbuk koko secukupnya
  • hiasan -terpulang pada kreativiti.
Cara membuatnya
  • Pukul cream cheese,whipping cream dan gula hingga kembang.(saya menambah 1/2 cawan yogurt ke dalam adunan).
  • Potong dan susun kek dalam bekas sesuai . Renjis kek dengan air nescafe.Ratakan adunan cream cheese di atas kek.
  • Ayak rata serbuk koko diatas adunan cream cheese
  • Ulang melapis 2-3 lapis.Lapisan atas sekali di tabur serbuk koko.Boleh juga di letak coklat parut.
  • Simpan dalam peti sejuk-2 jam .Jom'pull me up'!
*Serbuk koko biasanya di tabur ketika hendak makan/menghidang utk.tetamu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan