style="text-align: center"

Isnin, 17 Oktober 2011

DAGING MASAK LADA HITAM

Daging masak lada hitam ini sangat sedap bila ditambah lada hitam kasar yang telah di tumbuk dan di perap bersama-sama dengan daging dan kemudiannya di goreng.Resipinya di intai kat blog dari dapur Kak Jee.Terimakasih Kak Jee di atas resipi yang sedap ini.

Daging masak lada hitam.
Bahan-bahan
  • 200gm.daging
  • 2 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 sdb.sos tiram
  • 2 sdb.lada hitam-di tumbuk
  • 1 sdt.tepung jagung
  • 3 helai daun limau purut
  • garam /gula secukup rasa
Cara membuatnya
  • Daging di hiris nipis dan di perap dengan 1 sudu besar lada hitam.Bubuh sedikit garam.Perapkan selama 1/2 jam.
  • Potong bulat bawang besar.Bawang putih dan halia di hiris nipis.
  • Panaskan kuali,goreng daun limau purut sampai garing.Ketepikan
  • Masukkan halia dan goreng garing.Tepikan. Di ikuti oleh bawang putih dan bawang besar dengan cara yang sama.
  • Masukkan daging dan goreng sampai kecut.Campurkan sos tiram dan 3 sudu besar air
  • Masukkan satu sudu besar lada hitam kisar .Gaul rata dan biarkandaging masak.
  • Masukkan semua bahan yang di goreng tadi dan sedikit tepung jagung yang telah di bancuh dengan air.Tambahkan sedikit gula.
  • Siap untuk di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan