style="text-align: center"

Khamis, 27 Oktober 2011

IKAN MASAK KICAP SEDAP

 As-Salam buat semua...
Ikan masak kicap ni sedap sangat kalau sekali-sekala di makan dengan nasi panas.Kita boleh menggunakan Ikan kembung dan Ikan bawal.Di dalam resipi ini saya menggunakan ikan tongkol.
IKAN MASAK KICAP SEDAP
Resepi: : dayangjack.blogspot.com/ thanks
Bahan-bahan :

  • 4 ekor ikan kembong besar (digoreng seperti biasa)
  • 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
  • sedikit hirisan cili benggala 
  • sedikit cili giling
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 helai daun limau purut-hiris halus
Bahan-bahan kisar :
  • 1/2 labu bawang besar 
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
Cara membuatnya :
  • Tumis bahan-bahan kisar hingga berbau wangi. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak. 
  • Masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap manis dan sos tomato. Kacau hingga sebati. Masukkan air secukupnya. 
  • Setelah mendidih, masukkan ikan goreng, bawang goreng dan cili benggala. Gaul-gaulkan selama lebih kurang 1 minit. Tutupkan api. Angkat dan hidangkan. 
  • Setelah sebati, tutupkan api. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan