style="text-align: center"

Isnin, 31 Oktober 2011

IKAN SAMBAL BERMAYONIS

As-Salam buat semua...
Masakan ikan ini di buat untuk makan tengahari.ia sungguh menepati selera dengan rasa yang sedap.terimakasih untuk penyumbang resipi iaitu DJ yang cumel itu.


IKAN SAMBAL BERMAYONIS
Resepi : dayangjack.blogspot.com/.thanks 
Bahan-bahan :

  • 5-6 ekor ikan kembong atau lain-lain jenis ikan (dibersihkan dan digoreng seperti biasa hingga 3/4 masak)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 3 sudu besar cili giling
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • 2 sudu makan mayonis
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan kicap manis
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
Cara membuatnya 
  • Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  • Masukkan ikan goreng tadi dan gaul-gaulkan ingga bersalut dengan sambal. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.
  • Setelah masak, angkat dan hiaskan dengan bawang yang sudah digoreng tadi. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan