style="text-align: center"

Isnin, 24 Oktober 2011

KEK SPONGE BLUEBERI

As-Salam semua.....hari ini terasa nak makan kek.Sudah lama tidak membuat kek.Misi pertama saya ialah memeriksa peti Doraemon apa bahan yang masih ada.Mula-mula nak buat Kek sponge blueberi setelah terjumpa blueberi filling dan tepung sponge mix.Alahai krim putarnya tiada yang ada cuma krimwell.Buatlah juga walaupun aising krimwell bukanlah paduan yang sesuai untuk blueberi filing.
Apapun kita layan resipi kek sponge yang di ambil dari Blog Ummi Zaihadi-Home sweet home.Terimakasih kerana sudi berkongsi resipi.Saya letakkan di sini sebagai rujukan.

KEK SPONGE BLUEBERRY
Bahan-bahan kek
  • 250 gm.tepung sponge mix vanila
  • 3 biji telur ayam
  • 125 ml.air
  • 125 ml.minyak   
                                                                Cara membuatnya 
  • Panaskan oven selama 10 min.pada suhu 175'c.
  • Masukkan kesemua bahan kecuali minyak  dalam mangkuk adunan dan putar pada kelajuan tinggi selama 8 min.
  • Masukkan minyak dan kaup balikkan sehingga rata.
  • Masukkan aduinan dalam loyang yang telah di alas.
  • Bakar selama 25-30 min. atau sehingga masak .Biar sejuk dulu dalam loyang baru di keluarkan .
*saya membuat 2 warna pada adunan kek ini.
Aising krimwell
  • 500 gm.krimwell
  • 250 gm.gula aising-ayak 3 kali(saya guna 200gm.)
Cara membuatnya
  • Putar krimwell bersama gula hingga ringan dan gebu.
  • Sedia untuk di sapu atas kek.
                                                Cara menghias kek
  • Ambil kek dan potong dua lapisan .
  • Sapukan dengan aising dan letakkan kek yang selapis lagi.
  • Sapu keseluruhan kek dengan aising dan akhir sekali curahkan blueberi filing di atas kek.
  • Sejukkan di dalam peti sejuk sebentar dan bolehlah di makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan