yang pekat.Sekarang jika saya membuatnya menggunakan santan kotak,ia tidaklah begitu lemak seperti yang pernah di buat oleh arwah emak.
Pindang tapai
Bahan-bahan
- 10 keping tapai ubi
- 2 helai daun pandan
- 1 kotak kecil santan
- 2 biji telur
- gula -ikut manis masing-masing
- sedikit garam
- 1 sdt.esen vanila
Cara membuatnya
- Letakkan daun pandan di dasar periuk,kemudian susun tapai ubi di atasnya.
- Dalam mangkuk,pecahkan telur dan pukul sedikit.Tambahkan santan dan campurkan sedikit air dan esen vanila.
- Tambah garam dan gula kemudian curahkan di atas tapai tadi.
- Gunakan api perlahan/slow cook sehingga kuah masak.
- Sejukkan dahulu baru di simpan di dalam peti sejuk.
- Pindang tapai ini sedap di makan sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan