Isnin, 10 Oktober 2011

TAUHU POKET

Kat dalam peti sejuk ada 10 keping tauhu yang belum di masak.Tauhu basah tidak boleh di simpan lama-lama takut berkulat pula.Nak beli sikit tak boleh,yang dah siap di pack cuma RM2.50  kat TESCO.Kita pun buat tauhu poket ni supaya cepat makan dan cepat habis!.

TAUHU POKET
Bahan-bahan
  • 10 keping tauhu
  • 100gm.udang - dadu
  • 1 biji bawang besar-dadu
  • 1/2 sudu besar bawang putih kisar
  • 1 batang karot-parut
  • 1 pokok daun ketumbar-hiris
  • 100gm.isi ayam cincang
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • sedikit gula /sos tiram/garam-jika perlu


 Cara membuatnya
  • Tauhu di goreng garing dan di potong dua.Korek keluar isinya dan hancurkan dengan garfu.Ketepikan.
  • Tumis bawang dadu dan bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan udang,ayam cincang,pati ikan bilis,sos tiram,isi tauhu,gula (sebagai perasa) dan tumiskan hingga masak.
  • Gaul hingga rata dan tambahkan daun ketumbar.Bolehlah di angkat.
  • Masukkan /sumbat bahan isi ke dalam tauhu.Bolehlah di makan bersama sos cili/mayones
*Resipi ini telah di olah oleh saya dari resipi asal-Che Iza.Tq kerana sudi berkongsi.
Sumber:http://noorsha.blogspot.com/thanks
K

Tiada ulasan:

Catat Ulasan