Khamis, 6 Oktober 2011

TELUR MASIN



Telur masin dalam gambar hampir kena makan!.itu sahaja yang masih tinggal untuk di ambil gambar ,mujur sempat culik sekejap untuk di snap.Kalau tidak dah habis..
Telur masin merujuk kepada telur yang di awet dengan menggunakan garam bagi mengekalkan ketahanannya.Jenis telur masin yang paling popular adalah telur itik.Ini adalah kerana kuningnya yang lebih besar,tetapi telur ayam turut juga di jadikan telur masin.
Telur masin pernah merupakan hasil perdagangan penting orang-orang China yang mengembara ke luar negeri sebagai bahan bekal dan bahan perdagangan.Telur-telur di simpan di dalam tempayan yang kemudiannya turut di jual selepas telur di dalamnya habis di gunakan-Dari Wikipedia.

TELUR MASIN
Sumber:daridapursuzana
Bahan-bahan
  • 15 biji telur itik
  • 15 sudu besar garam kasar(sebiji telur utk.1sdb.garam)
  • air secukupnya
Cara membuatnya
  • Basuh telur itik dengan span dan toskan.
  • Didihkan air,masukkan garam dan kacau hingga semua garam larut sepenuhnya.
  • Angkat dan sejukkan air garam.
  • Masukkan air garam yang telah sejuk kedalam balang plastik/kaca dan masukkan telur.
  • Pastikan semua telur tenggelam di bawah permukaan air dan tutup bekas rapat-rapat.
  • Simpan di luar(jangan letak dalam peti ais)
  • Selepas 3-4 minggu bolehlah di rebus dan di makan.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan