style="text-align: center"

Khamis, 3 November 2011

BAHULU GULUNG

Saya cuba membuat bahulu gulung pada kali pertama selepas melihat gambarnya kat Blog Dayang Jack dan Home sweet home.Tengok bahan-bahan yang di gunakan mudah saja .Lagipun semuanya ada kat dapur.Tapi gulungannya kureng kemas!.Nak tayang juga sebab rasanya sedap sangat makan dengan air kopi.

BAHULU GULUNG
Resepi:Dayang Jack-dapurku sayang.terimakaseyyy!!

Bahan-bahan ( dulang saiz 9" x 7")
- Satu gulung utk 3-4 orang )


  • 90 g / 3/4 cawan / 9½ sb tepung gandum (diayak)
  • 3 biji telur A
  • 5 sdb. gula halus
  • 1 sdt. esen vanilla / jus lemon
  • 2 sdb. jem raspberi
  • sedikit gula halus utk taburan
Cara-Cara:-
  • Sediakan tin/loyang/dulang pembakar. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 180C.
  • Putar telur dgn gula sehingga betul2 kembang dan ringan. (pastikan adunan ini betul2 kembang dan gebu, ini akan membantu kek jadi lebih ringan dan lembut setelah masak).
  • Masukkan esen vanilla/jus lemon dan putar lagi hingga sebati.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit dlm adunan td sambil dikacau dgn cara kaup balik. (kaup tepung dgn perlahan shj.).
  • Tuangkan adunan ke dalam dulang yg telah disediakan. Ratakan.
  • Bakar pada tetingkat atas (high rack) selama 20 minit atau sehingga kek keperangan. (jika menggunakan suhu 200C, bakar selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C, dan bakar lagi selama 5 minit). Walau bagaimanapun, kepanasan suhu bergantung pada jenis oven yg digunakan.
*saya menggunakan jem buah-buahan .

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan