style="text-align: center"

Ahad, 6 November 2011

SINGGANG IKAN DURI

Salam di Aidil Adha.Hari ni kita intro sikit pasal Wukuf di Arafah.Perkataan wukuf dalam bahasa Arab bermaksud berhenti sebentar iaitu berada seketika di Padang Arafah yang berkeluasan 16km persegi dari masuk waktu Zohor hingga ke waktu Marghrib.Semua umat Islam berjumlah 3 billion orang akan berada di Arafah untuk mengenang kembali dosa-dosa silam yang mereka lakukan sambil menunaikan ibadat-di petik dari Buletin Utama TV 3 -6 Nov.2011.
Hari ini saya nak masukkan entri pasal Singgang Ikan Duri.Ia adalah lauk kegemaran kami berdua dan juga lauk kegemaran arwah ayah.Ikan ini sedap juga di masak Asam pedas.Kalau nampak kat atas meja makan tu tak boleh tidak mesti kena makan juga.Pasal tu la jadual diet entah ke mana-mana!.

SINGGANG IKAN DURI
Olahan:daridapursuzana
 
Bahan-bahan
  • 4 ulas bawang putih-di ketuk
  • 1 labu bawang merah besar-di hiris nipis
  • 1 inci lengkuas-hiris nipis
  • 2 keping asam kandis
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya

Cara membuatnya
  • Bersihkan ikan dan masukkan ke dalam periuk.
  • Masukkan air secukupnya untuk kuahnya serta tambahkan bawang putih dan merah,lengkuas dan asam kandis.Renehkan hingga mendidih dengan api sederhana.
  • Masukkan garam secukup rasa.Bila ikan nampak masak bolehlah di angkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan