style="text-align: center"

Isnin, 26 Disember 2011

CHEESE CAKE YOGURT STRAWBERRY

Selamat berbahagia untuk semua yang saya ingati.Kembali bersiaran..semasa catatan ini di tulis jam menunjukkan pukul 9.15 malam.Bosannya tak tahu apa nak buat,baik kita menulis' karangan' pasal resipi yang dah bertimbun tak masuk blog lagi.Penatnya jiwa dan raga hari ini melayani masalah harian di tempat kerja.Masa yang telah berlalu pergi banyak meninggalkan kenangan yang berbekas di hati.ooo..sudah-sudah.Titik.
Hari ini saya nak berkongsi resipi  Kek Keju Yogurt Strawberry yang amat lembut,gebu dan enak sekali ini.Biasalah bagi saya yang sukakan  kek keju ,kalau pasal puji kek keju memang berjela-jela kesedapannya.Baby Isha kat dalam gambar tu pun suka makan kek keju.Tak pandai cakap dan belum tumbuh gigi penuh lagi tapi dah pandai makan kek dan minum air yogurt(salah seorang model sukarela blog ini).
Nama melayunya ialah-
KEK KEJU YOGURT STRAWBERI
Sumber:Majalah Wanita 2001

Bahan-bahan
  • 250 gm.cream cheese
  • 30 gm.mentega
  • 60 gm.gula kastor
  • 3 biji kuning telur
  • 3 biji putih telur
  • 50 ml.krim
  • 30 gm.tepung jagung
  • 50 ml.yogurt strawberi
Cara membuatnya
  • Putar cream cheese,mentega dan gula kastor hingga kembang.
  • Dalam bekas lain putarkan putih telur menjadi meringue.Ketepikan .
  • Campurkan kuning telur dan krim.Putar lagi hingga sebati.
  • Masukkan tepung jagung bersama yogurt strawberi.
  • Masukkan kesemua adunan yang telah di putar ke dalam meringue dan gaul sebati.
  • Alaskan loyang da bakar selama 45 min. dengan suhu 170'c secara bain marie.
  • Bila masak,bukakan sedikit pintu oven dan biarkan kek sejuk di dalam, baru di keluarkan.
  • Hiaskan mengikut kesukaan masing-masing.
** Saya menghiasnya dengan meletakkan manik warna -warni dan jem buah-buahan yang telah di campur dengan sedikit air.....itu saja yang ada .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan