style="text-align: center"

Selasa, 20 Disember 2011

PUDING BETIK


Selamat petang...saya buat puding betik ni sebab ada dua biji buah betik kat dapur yang masak.Sebijinya hampir masak dan masih lagi sesuai untuk di parut.Mula-mula nak buat Som tam ,tapi bila di parut ia agak lembik sedikit lalu saya mengambil keputusan untuk di buat Puding betik.


PUDING BETIK
Sumber:Suzanazamri.blogspot


Bahan-bahan
  • 1 peket agar-agar tali
  • 5 cawan air
  • 1 biji betik-sederhana masak di parut
  • 1 tin susu cair
  • gula-ikut manis
  • 1 sdk.esen vanila
  • sedikit garam
Cara membuatnya
  • Rebus agar-agar dengan 5 cawan air hingga mendidih dan agar-agar larut sepenuhnya.
  • Masukkan susu cair,gula ,garam dan esen vanila.
  • Akhir sekali masukkan betik parut dan kacau sebati.
  • Bolehlah di angkat dan di sejukkan.
 **Jika menggunakan betik masak betul ,bolehlah di blend dengan susu cair sebelum di masukan kedalam agar-agar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan