Selasa, 20 Disember 2011

SKON

Skon(scones) merupakan roti segera kecil yang tidak menggunakan yis.Bentuk skon yang asli adalah rata dan biasanya bersaiz bulat dan tidak terlalu besar.Terdapat juga bentuk lain seperti segitiga dan segi empat.Skon di perbuat daripada tepung,mentega ,gula ,bahan penaik dan serbuk soda.Di Barat,skon sering di jadikan sarapan atau minum petang dan di nikmati bersama teh atau kopi dengan sapuan mentega , jem,madu dan krim.
Selain di bakar ada juga skon yang di panggang atas kuali leper seperti drop scone yang seakan pancake.Ada juga skon yang di tambah buah-buahan kering seperti cranberry dan kismis.Tekstur sebenarnya adalah gabungan di antara biskut dan roti di mana anda boleh merasa kerangupan di luarnya tetapi apabila anda menggigitnya anda akan rasa lembut dan lembap di dalamnya.
Skon mempunyai permukaan yang agak kasar kerana menggunakan bahan penaik.

Tip untuk mendapatkan skon yang baik 
  • Teknik menguli doh skon adalah yang paling penting di beri perhatian agar anda dapat menghasilkan skon yang terbaik.
  • Walaupun boleh menggunakan mesin pengadun kek atau pemproses makanan,tetapi ia elok menguli dengan garfu atau hujung jari kerana anda boleh mengelakkan doh daripada terlebih uli.
  • Mula-mula,bahan-bahan kering(tepung,gula,serbuk penaik,soda)di gaul bersama dalam mangkuk besar.Berikutnya lenyek mentega bersama tepung sehingga ia menjadi serbuk roti.
  • Pastikan mentega itu masih sejuk supaya ia menjadi serbuk yang kasar.Kaedah ini seperti anda menbuat kulit pastri untuk pai.Dan anda akan mendapat tekstur skon yang sedikit kasar dan berkelopak.Kemudian barulah di masukkan bahan-bahan kering lain dan gaul sebati
  • Langkah akhir adalah anda masukkan cecair seperti susu dan telur jika ada.Ketika ini anda cuma mengulinya sebentar sehingga hampir membentuk doh sahaja.
  • Jangan di uli dengan  ketelaluan kerana ini akan menyebabkan tekstur skon menjadi sangat padat.
Sumber:Dapur Azli Razali.blogspot

    How to make scones(from Delia recipes)

     
    •  To make about 10 scones, begin by sifting 8 oz (225 g) of self-raising flour and a pinch of salt into a large mixing bowl. Add 3 oz (75 g) of butter, cut into small lumps. This must be at room temperature – if it is too cold, it will be difficult to rub in. Lightly rub the butter into the flour until the mixture looks like breadcrumbs. 
     
    •  Add 1½ oz (40 g) of golden caster sugar and mix in.
     
    •  In a jug, beat one large egg together with 2 tablespoons of buttermilk and start to add it to the rubbed-in mixture.
     
    •  Mix in with a palette knife.
    •  When it begins to come together, finish off with your hands – it should be soft but not sticky (if the dough seems too dry, add a little more buttermilk, a teaspoon at a time).
    •  The dough should come together and leave the sides of the bowl clean.
    •  Shape the dough into a round with your hands and place it on a lightly floured surface. Flour the rolling pin and lightly roll out the dough.
    •  Take great care not to roll the dough any thinner than 1 inch (2.5 cm) – this is the secret of well-risen scones. Measure it if you're not sure!
    •  Use a 2 inch (5 cm) round cutter to cut out the scones – place the cutter on the dough and give it a sharp tap – don't twist it, just lift it up and push the dough out. Carry on until you are left with the trimmings, then bring these together to roll out again until you can cut out the last scone.
    • Place the scones on a lightly greased baking tray that has been dusted with flour. Brush them lightly with a little more buttermilk then dust with flour. Bake in a hot oven – gas mark 7, 425°C (220°C) – for 10-12 minutes, or until they are well risen and golden brown, then remove them to a wire rack to cool.

    • Scones should have a light, open texture and are best eaten very slightly warm. Don't forget that they do not keep very well so, in the unlikely event of there being any left, pop them in the freezer.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan