style="text-align: center"

Khamis, 26 Januari 2012

ACAR KUBIS

Salam bahagia...saya suka makan acar kubis bersama nasi dan ikan goreng .Walaupun lauknya ringkas sahaja tetapi ia dapat membuka selera .Kalau tak mahu buat sayur atau di goreng bersama bahan lain, biasanya kubis ini di buat acar sahaja.Ia adalah lebih kurang seperti kita membuat salad sahaja.Tetapi yang ini salad versi Kelantan.
ACAR KUBIS
Sumber:dari dapur

Bahan -bahan(3 orang)
  • 1/2 biji kubis saiz kecil
  • 2 biji lada merah
  • 1 biji tomato
  • 1 labu bawang bombay
  • garam,gula dan cuka secukupnya
Cara membuatnya
  • Basuh kubis dan bahan lain.Toskan.
  • Bawang bombay,tomato dan lada merah di hiris halus.Boleh juga di gunakan cili padi hijau(penambah warna).
  • masukkan cuka ke dalam mangkuk bersama garam ,gula dan kacau hingga larut.
  • Tambahkan bahan yang telah di hiris dan gaul rata.Biarkan sebentar supaya kubis dan bahan hiris menjadi sebati dengan kuah cuka.
  • Bolehlah di hidangkan.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan