style="text-align: center"

Isnin, 23 Januari 2012

BISKUT JEJARI ROSSELLE


Salam bahagia..biskut yang di buat kali ini adalah Biskut Jejari Roselle.Kebetulan ada satu peket halwa roselle yang di beri oleh sepupu saya pada minggu lepas.Rasa biskut ini yang masam manis amat enak sekali buat kudapan semasa anak-anak cuti sekolah.Ia amat rangup sekali,nanti kalau hari raya pasti nak buat lagi.

BISKUT JEJARI ROSSELLE
Sumber:Majalah Saji Sept.2008

Bahan-bahan(ayak)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 sdt.baking powder
Bahan B
  • 1 cawan mentega
  • 1 cawan gula aising
  • 2 biji kuning telur
  • 1 biji kuning telur-utk.sapu atas biskut
  • 3/4 cawan halwa rosselle
  • 2 sdb.mentega kacang
  • 1/2 sdt.esen vanila 

 Cara membuatnya
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang sedikit.
  • Masukkan kuning telur,mentega kacang dan esen vanila dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan ayak diikuti dengan halwa rosselle dan gaul rata.Taburkan tepung atas papan canai dan canai adunan ikut ketebalan yang diingini dan potong adunan bentuk empat segi.
  • Atur ke dalam dulang pembakar,sapu di atasnya dengan kuning telur dan bakar pada suhu 150'C selama 15-20min. bergantung pada oven masing-masing.
  • Bila masak sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan