style="text-align: center"

Isnin, 23 Januari 2012

SAYUR KELADI MASAK TEMPOYAK


Salam bahagia..kali ini saya masak keladi lagi tapi buat masak tempoyak pula.Lagipun ada satu bekas tempoyak dok 'berhibernasi' dalam peti sejuk.Keladi masak tempoyak sedap di makan bersama nasi dan ikan masin.

KELADI MASAK TEMPOYAK
Sumber:dari dapur

Bahan-bahan(3orang)
  • 2 batang keladi dengan isinya
  • 3 sdb.tempoyak
  • 1 keping asam keping
  • 1 biji kelapa-di ambil santannya
  • 5-8 biji cili padi
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 sdb.udang kering
  • garam secukup rasa
  • 5 keping asam keping -utk.rebus keladi
Cara membuatnya 
  • Basuh keladi bersih-bersih  kemudian masukkan air dan rebus bersama asam keping untuk menghilangkan gatalnya.Bila empuk ,angkat dari api dan toskan.
  • Tumbuk bawang merah,bawang putih ,cili padi dan udang kering.
  • Masukkan kedalam periuk bersama santan dan tempoyak.Gunakan api sederhana sambil di kacau sekali-sekala.
  • Bila kuah hampir mendidih,masukkan keladi tadi dan asam keping.
  • Tambahkan garam secukup rasa(saya juga tambah sedikit gula sebagai perasa).
  • Biarkan sebentar sambil di kacau sekali-sekala,sesuaikan rasanya dan dan bolehlah di angkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan