style="text-align: center"

Selasa, 17 Januari 2012

KARI IKAN CENCARU

 
KARI IKAN CENCARU
Olahan:dari dapur suzana

Bahan-bahan
  • 2 ekor ikan cencaru(saiz sederhana)
  • 4 ulas bawang merah -di hiris 
  • 2 ulas bawang putih-  di hiris
  • 1/2 inc.halia-hiris halus 
  • 2 lada hijau - dibelah
  • 5 helai daun kari
  • 5 biji jagung muda
  • 2 sdb. rempah kari ikan Adabi-campur sedikit air
  • 1 sdt. serbuk kunyit 
  • 2 sdb. air asam jawa
  • 2 cawan santan
  • 1/2 sdt. kiub ikan bilis
  • garam gula secukupnya

Cara membuatnya

  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih serta daun kari hinga naik baunya.
  • Setelah naik bau tambahkan campuran  rempah kari ikan dan serbuk kunyit serta di tumis lagi hingga pecah minyak.
  • Tambahkan santan dan air jika perlu. Setelah kuah mendidih masukkan ikan cencaru.
  • Tambahkan jagung muda,air asam jawa, kiub pati ikan bilis dan garam/gula.
  • Sesuaikan rasanya dan tutup api. Siap di hidang.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan