Sumber:dari dapur
Bahan-bahan
- 250 gm.daging
- 1 labu bawang besar-hiris
- 1 batang saderi-potong bulat
- 1 biji cili merah-hiris
- 1 biji cili hijau-hiris
- 2sdk.lada hitam-tumbuk kasar
- 2 sdb.kicap manis
- garam secukup rasa
- 2 sdt.gula
- 2 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- 1/2 inc.halia
- sedikit minyak
- Tumbuk bawang merah,bawang putih dan halia.
- Potong daging nipis dan perapkan seketika dengan gula ,lada hitam dan bahan yang telah di tumbuk.
- Panaskan kuali dan masukkan daging perap tadi bersama dengan batang saderi.
- Biarkan daging hingga hampir masak dan air sedikit kering barulah masukkan minyak.
- Goreng daging sambil di gaul rata.Tambahkan kicap.Bila daging hampir masak masukkan bawang besar dan cili.
- Tambahkan garam secukup rasa.Setelah di sesuaikan rasanya bolehlah di angkat dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan