Resipi biskut ini adalah hasil idea kreatif dari Puan Fauziah Hassan.Bentuknya lebih kurang sama dengan Biskut Frambozen Kenari yang saya pernah buat dahulu.Tetapi resipinya adalah berlainan.
BISKUT KEPINGAN RASBERI
Sumber:Puan Fauziah Hassan,Taman Sri Gombak
Bahan-bahan
- 125 gm.mentega
- 3/4 cawan gula kastor
- 2 biji kuning telur
- 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
- 1/2 cawan tepung gandum
- 3 sdb.jem rasberi
- 1/2 cawan badam hiris
Lapisan atas
- 1/4 cawan gula kastor
- 2 biji putih telur
Cara membuatnya
- Panaskan oven terlebih dahulu.Ayak kedua-dua tepung .
- Pukul mentega dengan 3/4 cawan gula kastor hingga kembang.Masukkan telur kuning dan pukul lagi.
- Masukkan tepung gandum dan tepung naik sendiri , adun hingga rata.Jika masih terlalu lembik tambah sedikit tepung.
- Sediakan dulang pembakar yang telah di lengserkan,tekan adunan setebal 1/4 cm.Bakar hingga kekuningan dengan suhu 160'C.
- Keluarkan dulang pembakar dan ketepikan.
- Pukul putih telur bersama 1/4 cawan gula kastor hingga putih dan pekat(meringue).
- Sapu jem rasberi di atas biskut,tuang putih telur dan ratakan ke seluruh permukaan biskut.
- Tabur badam hiris,bakar lagi selama 10 min.atau sehingga putih telur(meringue) keras.
- Sejukkan dan potong biskut menjadi kepingan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan