style="text-align: center"

Selasa, 28 Februari 2012

SCONE COKLAT CIP DAN KISMIS


Salam bahagia buat semua....

Kali pertama cuba membuat scone apabila terbaca artikel pasal scone di Utusan malaysia yang di tulis oleh chef Azli Razali.Bahan-bahan yang di gunakan kebetulan ada di dapur,jadi saya terus cuba membuatnya.Ia sedap dan crunchy tapi agak manis sedikit.
Cerita di sebalik kejadian scone ini...
Tengah-tengah sedap mengadun bahan lupa pula nak keluarkan coklat cip.Bila cari dalam almari tak jumpa pula.Padahal ada kat depan mata.Terus saja saya gantikan dengan coklat urai.Bila siap semuanya barulah ternampak coklat cip tu dok tersenyum memandang saya !geramnyaaa..
SCONE COKLAT CIP DAN KISMIS
Sumber:azlirazali.blogspot.com/Dapur Azli Razali

Bahan-bahan
  • 260 gm.tepung gandum
  • 50 gm.gula kastor
  • 1 1/4 sdt.serbuk penaik
  • 1/4 sdt.soda bikarbonat
  • 115 gm.mentega
  • 90 gm.coklat cip
  •  75gm.kismis
  • 100ml.susu cair
  • 1 sdt.esen vanila
Cara membuatnya
  • Campurkan tepung,serbuk penaik,soda bikarbonat,gula dan mentega.
  • Gaulkan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Campurkan kismis dan coklat cip dan gaul rata.
  • Campurkan esen vanila dan susu kemudian gaulkan bersama adunan tepung tadi.
  • Gaul sehingga membentuk doh.Jangan di gaul keterlaluan.
  • Buat gulungan memanjang dan potong doh ikut saiz yang di kehendaki
  • Sapu dengan susu cair di atas scone.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah di sapu dengan marjerin.
  • Bakar scone pada suhu 180'C selama 15-20 min. sehingga ia masak dan warnanya menjadi perang.
  • Setelah masak biarkan sejuk seketika.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan